NL / EN

REDESIGN MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

Totaalconcept voor herinrichting Muziekgebouw

Het Muziekgebouw Eindhoven was toe aan een ingrijpende facelift. Van Eijk & Van der Lubbe pakten niet alleen de fysieke renovatie aan, maar ook de totale beleving van de bezoeker vanaf het moment dat hij of zij een kaartje koopt. De gevel, de meubels, serviesgoed, routing, het lichtplan en de aankleding; alles is speciaal ontworpen voor deze vernieuwde culturele hotspot in hartje Eindhoven.
Het gebouw ademt van onder tot boven muziek. Dat is van buiten al te zien: de gesloten bakstenen gevel maakte plaats voor een uitnodigende, licht overhellende glazen pui, waarachter je muziekliefhebbers ziet koffiedrinken en muziek luisteren in comfortabele luisterstoelen.
Bijzondere productontwerpen versterken de beleving van het muzikale avontuur. Zo zijn de meubels net als muziekinstrumenten gemaakt van hout, koper en goud. Zelfs over de kleinste details is nagedacht. Zo is het kopje koffie in de pauze onderdeel van een speciaal ontworpen servies van unieke exemplaren. Het dessin doet weliswaar denken aan een gestileerd bloemenpatroon, maar is bij nader inzien opgebouwd uit een scala van instrumenten.
Er zijn ook grote gebaren, zoals monumentale meubels die de grotere ruimtes overzichtelijk maken, het met vilten vierkanten beklede driedimensionale plafond, of de ambient wall bij de entree, die met 36.000 ledlampen reageert op het voorbijlopende publiek en hen meteen op subtiele wijze de weg wijst. Naarmate men de hoger in het gebouw komt, wordt de inrichting lichter en luchtiger. Intimiteit en openheid wisselen elkaar af, het ontwerp is zorgvuldig afgestemd op alle verschillende momenten van een bijzondere avond uit.

Onderdelen inrichting

Plattegronden

Jaar: 2010
In samenwerking met: zie pdf projectgroep
Projectnummer: 10.001-004-FPH
De M-Set is te koop via USUALS