NL / EN

SM-’S: OMLOPEN VOOR VERDIEPING

Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch (SM-’S) presenteert zijn vaste collectie in een zaal van maar liefst 700 vierkante meter groot. Een luxeprobleem, want hoe zorg je ervoor dat bezoekers bij binnenkomst niet acuut overweldigd raken in een schatkamer van dergelijke omvang? En hoe bezorg je ze een optimale museumervaring?

SM-S Omloopruimte © Peter Cox

Omloopruimte in Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch © Peter Cox

Wij zagen er een uitdaging in – en bedachten een oplossing. Nadat we eerder een modulair presentatiesysteem ontwikkelden voor de vaste collectie en een tunnel plaatsten in het ontwerp van Bierman Henket architecten, richtten we in 2015 het ‘voorportaal’ in. Deze zogeheten Omloopruimte biedt bezoekers duiding en bereidt hen voor op wat ze gaan zien. We spanden draden om verbanden te leggen, gaven tekst en uitleg met een wordcloud, en creëerden ruimte voor publicaties. Museumbezoek met voorkennis dus, voor een van de voornaamste culturele instituten in de regio.

SM-S Omloopruimte © Peter Cox

Omloopruime in Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch © Peter Cox


 
Opdrachtgever: Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch © 2015 | Projectnummer: 14.004-SMS-2 | Meer: Bierman Henket | Foto's: Peter Cox