NL / EN

SUR PLACE

Tentoonstellingsontwerp voor Fortis

Voordat Fortis naar de Zuidas verhuisde, wilden zij op een bijzondere manier afscheid nemen van hun oude hoofdkantoor aan de Herengracht in Amsterdam. De expositie Sur Place veranderde het pand voor even in een museum: 37 lege werkkamers werden getransformeerd tot expositieruimte waarin de omvangrijke kunstcollectie van de bank getoond werd. De verschillende thema’s per ruimte werden niet alleen door de tentoongestelde kunst ondersteund, maar ook door de inrichting.
Zo kregen stillevens van bloemen een extra dimensie door het toevoegen van echte boeketten, die juist het vergankelijke leven laten zien. Om de dag werd er exact hetzelfde vaas bloemen bijgezet zonder de oude weg te halen; het verwelken van dag tot dag als relativering van het eeuwig mooi blijvende boeket op het schilderij.
In een statige ruimte vol glaswerk werd het gevoel van transparantie en breekbaarheid tot in het uiterste doorgevoerd. De hoge grachtenramen werden als het ware naar binnen getrokken met aansluitende glazen vitrines waarin het ijle glaswerk leek te zweven. De vloer was bezaaid met glazen parels, die zo oorverdovend snerpten onder schoenzolen dat iedereen als vanzelfsprekend heel behoedzaam ging lopen.
Voor een thema als ‘geborgenheid’ werd een hele kamer bespannen met dikke wollen draden, bij ‘transport’ draaiden de schilderijen langzaam rond aan een transportband uit een kippenslachterij, en ‘materialiteit’ kreeg gestalte met een bergen gouden chocolademunten, waarop antieke schatkistjes balanceerden. Dwalend door het gebouw ontdekten Fortis-werknemers steeds een nieuw avontuur op hun oude werkplek. Het begon al bij de alleszeggende entree: een deur in een groot projectiescherm waarop een wielrenner kunstig zijn balans vindt op een stilstaande fiets. ‘Sur Place’ bood een verrassende beleving van de status-quo op een specifieke plaats en tijd.

Ontwerptekeningen

Opdrachtgever: Fortis
curator: Liesbeth van Abbe
Jaar: 2007
Afmeting: 38 kamers, 4000 m2
Productie: Gielissen Interiors & Exhibitions
Projectnummer: 07.017-036