NL / EN

WOONBEDRIJF: OVERAL REKENING MEE HOUDEN

In het nieuwe hoofdkantoor van Woonbedrijf zijn vier voormalige locaties onder één dak gebracht. We tekenden voor de complete inrichting en benaderden het complex allereerst als een ruimte waar prettig gewerkt moet kunnen worden. Daarnaast creëerden we een plaats waar huurders zich thuis voelen – en niemand wordt uitgesloten.

Woonbedrijf (begane grond) | Foto: Rene van der Hulst

Flexwerken
Tegelijk met de ingebruikname van het nieuwe pand gaan alle werknemers van Woonbedrijf ook ‘flexwerken’ en heeft niemand nog een eigen werkplek. Om dat mogelijk én aangenaam te maken, inventariseerden we de verschillende functies van het gebouw en onderzochten we onder meer de intensiteit van gebruik. Met de grondtekeningen van architect Bert Spierings als vertrekpunt, kwamen we tot een interieur dat op elke verdieping is berekend op alle denkbare activiteiten en rekening houdt met de meest uiteenlopende mensen en wensen.

Zes thema’s
Zoveel mensen, zoveel wensen. Om daarin zo goed mogelijk te voorzien, komt de identiteit van de organisatie tot uitdrukking in zes thema’s die elk zijn terug te vinden in het interieur: stadshistorie, hergebruik, materialisering, vrijheid, buitenruimte en traditie. De geschiedenis van Eindhoven wordt geëerd met afbeeldingen van zowel historische als hedendaagse stadsdelen. Verdeeld over het pand vind je ook subtiele verwijzingen naar voetbalclub PSV en een wandillustratie van Jan Rothuizen.

Duurzaam
Woonbedrijf is een moderne organisatie met oog voor de toekomst. Maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid vormen een belangrijk onderdeel van de inrichting, wat onder andere wordt uitgedrukt door een hergebruikte telefooncel, 280 opnieuw gestoffeerde stoelen en tal van andere meubels uit voormalige vestigingen. Ook de materialisering sluit hierop aan: in het pand is veel gebruikgemaakt van oude deuren, kozijnen en gerecycled textiel.

Blikvanger
Op de plek waar de nieuwbouw is gerealiseerd, was decennialang lang het Eindhovens Dagblad gevestigd. Die historie komt op tal van plaatsen en manieren terug in het interieur van dit L-vormige gebouw, onder meer met een ontvangstbalie die werd bekleed met een fineer gemaakt van oude kranten (NewspaperWood).

Blikvanger is de 19 meter hoge vliesgevel, die transparantie niet alleen symboliseert maar ook letterlijk mogelijk maakt. Door de glazen pui hebben voorbijgangers zicht op een atrium met daarin gestapelde kantoorruimten, die door middel van loopbruggen met elkaar zijn verbonden. Meer dan 400 medewerkers zetten zich er dagelijks in voor de belangen van hun huurders.

Etalage voor anderen
Gebruikers en bezoekers vinden moeiteloos hun weg dankzij kleurcoderingen als navigatie. Kleuren leiden je naar de beste plek voor een creatieve brainstorm, persoonlijk overleg of werkzaamheden die opperste concentratie vergen. Bij de keuze voor interieurobjecten, meubilair en decoratie maakten we zo veel mogelijk gebruik van de designs van jonge ontwerpers uit de regio. Op die manier kregen onder meer Lamp & Socket van Lotte Douwes, Replex van Oormerk en Tentlamp van Lindeman & Scheublin in dit complex een thuis.


 
Opdrachtgever: Woonbedrijf © 2016 | Projectnummer: 14.001-WBD | Stedenbouwkundig concept: Buro Staal Christensen | Architect: Bert Spierings | Grafisch ontwerp: Studio Boot | Fotografie: Rene van der Hulst