Facts & Figures

  • Exhibition design
  • Dutch installment of simultanious exhibition at Cooper Hewitt Design museum New York
  • 62 international designs
  • duration opening 9 months
  • 3 floors / 800 m2

NATURE
Cooper Hewitt Design triennial co-organized with Cube design museum

Circulaire tentoonstellingsontwerp

NATURE: Cube design museum & Cooper Hewitt design Triennial New York presenteert 62 baanbrekende projecten van internationale ontwerpers waarbij de natuur als uitgangspunt dient. Bij het designproces zijn wetenschappers, ingenieurs, activisten, kunstenaars en filosofen betrokken.

Van Eijk & Van der Lubbe tekende een circulair tentoonstellinsontwerp voor CUBE. De ondergronden en sokkels waarop de objecten worden geëxposeerd, zijn gemaakt van natuurlijke materialen afkomstig van lokale leveranciers. De materialen gaan na gebruik in de expositie weer retour naar de leverancier voor het productieproces. Hierdoor gaat vrijwel niets verloren.

De Thema's van de tentoonstelling -facilitate, augment, nurture, salvage, remediate, simulate, understand- weerspiegelen de strategieen die de ontwerpers hanteren bij hun samenwerking met de natuur.

De ondergrond bij ieder thema is gemaakt van verschillende materialen; bijenwas, klei en kiezels uit de maas zijn natuurlijke grondstoffen die direct uit de omgeving zijn geleend. Gerecyclede materialen zijn nieuwe grondstoffen voor de toekomst. Materialen die klaarstaan voor nieuwe productieprocessen zijn bijvoorbeeld fluff van Desso (afkomstig van gebruikte tapijten) en aluminium schroot afkomstig van Weelec in Maastricht.

Client: Cube Designmuseum in co-operation with Cooper Hewitt designmuseum
Photography: Ruud Balk
Year: 2019
Projectnumber: 18.005-CUB