NL / EN

Smart service campus heerlen

Kantoorgebouw herontworpen tot bruisende ontmoetingsplek


Een voormalig kantoorgebouw uit 1977 is nu een broedplaats voor onderwijs, onderzoek en ondernemerschap. Diederendirrix architectuur & stedenbouw en Van Eijk & Van der Lubbe maakten het ontwerp voor de Brightlands Smart Service Campus in Heerlen. Het gebouw kreeg een nieuwe entree en twee verdiepingen zijn herontworpen tot ‘community floors’. Dé plek voor ontmoeting en samenwerking in het gebouw.


Architectuur stimuleert samenwerking en ontmoeting

Diederendirrix renoveerde het voormalige kantoorkolos van APG van 21.000 m2 tot campus voor start-ups, bedrijven en een wetenschappelijk instituut. Een initiatief van pensioenuitvoerder APG, de Universiteit Maastricht en de Provincie Limburg. De karakteristieke betonstructuur, met kolommen en gevelelementen in een fraaie zandlopervorm, is de basis voor het ontwerp. In deze structuur ontwierp diederendirrix twee zones. De middenzone is een warme houten wereld voor ontmoeting en kennisuitwisseling met onder andere de Huiskamer, espressobar en het Forum. In de zone rondom ontwierp diederendirrix een lichte, glazen wereld die interactie met het park mogelijk maakt. Hierin bevinden zich onder andere de kantoor-, vergader-, onderwijs- en onderzoeksruimten.

In de middenzone is de vloer tussen de eerste en tweede verdieping deels doorgebroken, waardoor een dubbelhoge ruimte ontstaat. Deze ruimte, het Forum, bevat een grote houten tribune die ook als verkeersruimte dient. Hier kunnen mensen met elkaar werken, debatteren en lezingen houden. De glazen wanden bieden zicht op de ruimtes eromheen zoals de vergaderplekken en het restaurant.

Nieuwe luifel als uitnodigende entree

Aan de oostgevel kreeg het gebouw een nieuwe, uitnodigende entree. Het geveldeel en de luifel bij de nieuwe entree zijn opgebouwd uit een bijzondere staalconstructie. De ruitvorm en de details sluiten aan bij het bestaande gebouw. In samenwerking met de groenontwerpers van Donkergroen is het park bij de entree ingericht.

“Méér ontmoeting en samenwerking stimuleren. Daarop zijn onze architectonische ingrepen bij de Brightlands campus gericht.” Paul Diederen, architect/partner diederendirrix.

Interieurontwerp verbindt plekken en mensen

Van Eijk & Van der Lubbe ontwierp het interieur van de community floors. Een raster van schuine lijnen vormt de basis voor een vloerpatroon van gekleurd tapijt. Ook vinden de lampen en het meubilair hun plek langs deze diagonalen, soms dwars door muren of glazen wanden. Zo maakt het patroon de verbinding tussen de ruimtes en de bezoekers.

Het verloop van kleuren zorgt voor verschillende sferen. In het Forum komt veel rood terug. Het warme hart van het gebouw. Meubilair dat aan katrollen is opgehangen moet in de toekomst informeel en flexibel gebruik van de centrale ruimte mogelijk maken. Wanneer nodig laat je een stoel of tafel naar beneden zakken, om deze even gemakkelijk weer omhoog te takelen.

“Door in het rechtlijnige gebouw een tegendraadse beweging toe te voegen, met de schuine lijnen in ons ontwerp, creëren we dynamiek. We verbinden zo de plekken en ook de mensen in het gebouw.” Niels van Eijk, ontwerper/partner Van Eijk & Van der Lubbe.


 

Opdrachtgever: Smart Service Campus Heerlen | 2016 | Projectnummer: 15.005-HEE | Architect: diederendirrix architecten | Fotografie: Jeroen van der Wielen